Türkiye ile Slovakya Arasında Ticaret Hedefleri Güçleniyor
Türkiye ve Slovakya Arasındaki Ticaret İlişkileri Güçleniyor
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Slovakya ile olan ikili ticaretin 2020’den itibaren artarak geçen yıl 3 milyar dolara ulaştığını belirtti. Bolat, iki ülke arasındaki ticaretin ve yatırımların daha da geliştirilmesi gerektiğine inandığını ifade etti.
Bakan Bolat, Slovakya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Denisa Sakova ile bir araya gelerek, ‘Türkiye-Slovakya Yuvarlak Masa Toplantısı’nı düzenledi. Bolat, “Slovakya ile olan ikili ticaretimiz 2020’den itibaren ikiye katlandı ve geçtiğimiz yıl 3 milyar dolara ulaştı. İki ülke arasındaki ticareti ve yatırımları daha ileriye taşımamız gerektiğine inanıyorum. Slovakya’da otomotiv, makine, otomobil yan sanayi, inşaat ve metal sanayi alanlarında faaliyet gösteren birçok Türk şirketi bulunuyor. Ayrıca dijital teknolojiler, yenilenebilir enerji ve otomotiv sektörlerinde karşılıklı yatırımları teşvik etmek istiyoruz. İkili görüşmelerin metal, bilişim teknolojileri, siber güvenlik, treyler taşımacılığı, demir yolu, vagon üretimi gibi alanlara odaklanacağını biliyoruz. Ayrıca, 2 ülke arasında ulaştırma alanında olduğu gibi savunma sektöründe de önemli iş birliği fırsatları bulunuyor” şeklinde konuştu.
Ticaret Bakanı Bolat, Slovakya’nın Türkiye’ye yönelik politikalarının memnuniyet verici olduğunu belirterek, “Slovakya hükümetinin, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım çabalarını ve Gümrük Birliği’nin hizmetler, uluslararası yatırımlar gibi yeni alanları kapsayacak şekilde güncellenmesini desteklediğini duymaktan memnuniyet duyuyorum. Slovakya, Türkiye’yi her yıl 300 bin Slovak turistine ev sahipliği yapıyor. Bu sayı, Slovakya nüfusunun %5’ine denk geliyor. Ayrıca, Avrupa ülkelerini ziyaret etmek isteyen birçok Türk turist bulunmakta ancak vize sorunu seyahatleri olumsuz etkiliyor. Eğer vize sorunu çözülürse, Slovakya’ya daha fazla Türk turist gelir” şeklinde konuştu.
Slovakya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Denisa Sakova ise Türkiye’nin en iyi 10 iş ortağından biri olduklarını belirterek, özellikle enerji sektöründe Türkiye ile iş birliğini güçlendirmek istediklerini ifade etti. Sakova, “Türkiye’nin ‘Net Sıfır Emisyon’ girişimine destek olmak amacıyla 2040 yılına kadar 170 milyar avro yatırım planlıyoruz. Hidroelektrik ve nükleer enerji konularında deneyimimiz var ve Türkiye’nin bu hedeflere ulaşmasına destek olabiliriz” dedi.
Toplantı basına kapalı olarak devam etti.