6 Şubat 2025

Güncel Amasya Haberleri – Amasya Ajans

Ekonomiden spora, teknolojiden magazine kadar Amasya’nın nabzı burada atıyor! Güncel ve çarpıcı haberler için Amasya Ajans sizi bekliyor!

Tüp bebek yöntemiyle bir ilki başardılar

Tüp bebek yöntemiyle dünyanın ilk kanguru embriyosu üretildi. Bilim insanları bu gelişmenin, diğer türlerin yok olmasını önlemeye yardımcı olabileceğini söyledi. Doğu gri kangurularından alınan örnekleri kullanan araştırmacılar, tek bir sperm ...

Tüp bebek yöntemiyle dünyanın ilk kanguru embriyosu üretildi. Bilim insanları bu gelişmenin, diğer türlerin yok olmasını önlemeye yardımcı olabileceğini söyledi.

Doğu gri kangurularından alınan örnekleri kullanan araştırmacılar, tek bir sperm hücresini bir yumurtaya başarıyla enjekte ettiler, ancak canlı doğum elde etmenin daha fazla çalışma ve teknik ilerlemeler gerektireceğini söylediler.

GENETİK ÇEŞİTLİLİĞİ ARTIRMA ÇABALARI

Baş araştırmacı Andres Gambini, bu başarının keseli hayvan yetiştiriciliği konusunda önemli bilgiler sağladığını ve koala, Tazmanya canavarı, kuzey kıllı burunlu vombat ve Leadbeater keseli sıçanı gibi nesli tükenmekte olan türlerin genetik çeşitliliğini artırma çabalarına yardımcı olabileceğini söyledi.

Avustralya, keseli memelilerin en fazla çeşidine ev sahipliği yapıyor, ancak aynı zamanda memeli türlerinin yok olma oranının da en yüksek olduğu yer.

Queensland Üniversitesi’ndeki deneyde, intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) adı verilen bir yöntem kullanılarak embriyolar oluşturulmadan önce laboratuvar ortamında kanguru yumurtası ve sperminin büyümesi incelendi.

İnsanlar ve bazı evcil hayvanlar üzerinde halihazırda kullanılan teknik, ölmüş olan doğu gri kanguruları üzerinde denendi. Tür, nesli tükenme tehlikesi altında olmadığı ve halihazırda yüksek popülasyonlara sahip olduğu için seçildi.

Bilim insanları, keseli hayvanların Avustralya için ne kadar ikonik bir tür olduğuna ve ülkenin biyolojik çeşitliliğinde ne kadar önemli bir rol oynadığına rağmen, dokuları üzerinde yapılan araştırmaların sınırlı olduğunu söylüyor.

GERGEDAN VE EŞEK İÇİN DE KULLANILDI

“Şu anda keseli hayvan yumurtalarını ve spermlerini toplamak, kültürlemek ve saklamak için teknikler geliştiriyoruz” diyen Dr. Gambini, bu tür yöntemlerin “bu eşsiz ve değerli hayvanların genetik materyalinin” korunmasında önemli bir rol oynayacağını sözlerine ekledi.

Tüp bebek, dünya çapında nesli tükenmekte olan türleri korumak için bir araç olarak kullanılıyor.

Geçtiğimiz yıl bilim insanları Kenya’da laboratuvar ortamında oluşturulmuş gergedan embriyosunu bir taşıyıcı anneye transfer ederek dünyanın ilk tüp bebek gergedan gebeliğini gerçekleştirdiler.

2018 yılında ayrıca dünyanın ilk eşek embriyosu da tüp bebek yöntemiyle yaratıldı.