ChatGPT’nin çok konuşulan son sürümünden sonra milyonlarca kullanıcısı olan Apple’ın yapay zekayı nasıl kullanacağı da merak ediliyordu. Telefonda, tablette bilgisayarda yapay zekanın yeri ne olacak? Merakla beklenen bu soruların cevabı açıklığa kavuştu. Bu hafta düzenlenen yazılım geliştiricileri konferansında birçok yenilik duyuruldu. Mesela artık telefon ekranındaki ikonların yerini düzenleyebiliyor ya da kilit ekranında sağ ve sol alt köşelerde bulunan kamera ve fener yerine farklı opsiyonları tercih edebiliyorsunuz. Düzenlenen etkinlikte toplam 6 farklı platforma ilişkin yenilikler tanıtıldı. Bunlara damga vuran ise Apple’ın kendi sistemine entegre ettiği yapay zeka yenilikleri oldu.
Yapay zeka kavramı henüz dünyada gelişmedi. Teknoloji tutkunları yapay zekayı her ne kadar etkin kullansa da Haziran 2024 verilerine göre ABD’deki yetişkinlerin sadece yüzde 23’ü ChatGPT’yi denemiş ve onların da çok büyük bir kısmı yapay zekaya bir daha dönüp bakmamış bile. Bu yüzden Apple’ın hedefinde yapay zekayı etkin bir şekilde kullananlardan ziyade bu kavrama daha alışmamış olanlar var.
KİŞİSELLİK VE GÜVENLİK KAVRAMLARINI ÇOK ÖNEMSİYOR
Yapılan etkinlikte donüp dolaşıp iki kavram üzerinde duruyorlar. Apple yapay zeka stratejisinde kişisellik ve güvenlik kavramlarını çok önemsiyor.
Kişisellik kavramı kullanıcıların özelini temsil ediyor. Çünkü en gizli, en özel bilgilerimizi nerede saklıyoruz? Telefonlarda. Telefonlar kullandığımız neredeyse tüm teknolojik cihazlardan daha kişisel. Bunu yapay zekayla buluşturduğunuzda en çok kullandığımız ve en özel cihazımız bizlere büyük katkılar sunmuş oluyor.
Apple yeni güncelleme ile bildirimlerimizi yönetebilecek. Önemli olan mesajları özetleyip öne çıkaracak. Ya da bizim için otomatik olarak bir şeyler yazabilecek. İşletim sisteminin herhangi bir yerinde bu özellikleri kullanabileceğiz. Örneğin yazılan bir maili daha profesyonel bir dille yeniden yazmasını ya da konuşma diliyle yeniden revize etmesini isteyebileceğiz. Tüm bunlar yapay zeka uygulamalarında yapılabilen şeylerdi. Ama şimdi işletim sistemiyle uyarlanmış bir şekilde sunulacak.
Etkinlikte öne çıkanlardan biri de yeni yapay zeka modelli siri ile bir başka kişinin size önerdiği herhangi bir şeyi bulabiliyorsunuz. Örneğin arkadaşınız bir müzik önerdi, bunu size hangi platform aracılığıyla da yazdığını bilmiyorsunuz. Siri’ye “Ya arkadaşım bana bir müzik önermişti, bana buluver onu” demeniz yeterli. Şimdi burada altı çizilmesi gereken bir nokta var. Arkadaşınızın size attığı tüm mesajları önce tarayacak, ardından size önerdiği müziği bulacak ve oynatacak. Yani burada bütün özelinizin yapay zeka taramasından geçmesi söz konusu. Zaten bu yüzden de etkinlikte en çok kişisellik ve güvenlik kavramları üzerinde durdular.
3 KATMANLI BİR YAPI UYGULANACAK
Şirketin söylemlerine göre yapay zekaya ilişkin etkileşimlerde 3 katmanlı bir yapı uygulanacak. Önce cihazın üzerinde çözümlenip çözümlenemeyeceğine bakılacak. Eğer cihaz üzerinden halledemiyorsa yani cevabı cihaz üzerinden çıkıp internete ulaşıp alması gerekiyorsa ki pekçok yapay zeka modeli bu şekilde çalışıyor. O zamanda Cloud’a yani buluta gidiyor ya bunlara da Private Cloud adını verdikleri kullanıcılara özel bir bulut inşa ettiklerini söylüyorlar. Sorunun türüne göre bulutun ilgili kısmına ulaşıp oradan bilgileri çekecekler. Oraya giden bilgiler depolanmayacak ve söylemlere göre Apple oraya erişemeyecekmiş. Bu konuda biraz şüpheler bulunmakta. Nitekim Apple’ın fotoğraf uygulamasından daha önce silinen ve tekrar kullanıcıların karşısına çıkan bazı görseller oldukça konuşulmuştu. Hatta Apple bunu sonucunda güncelleme yapmak zorunda da kalmıştı.
CHATGPT İLE İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE OLACAKLAR
İkinci katman için de özel bir bulut kullanılacak dedik. Üçüncü katmanda ise diğer yapay zeka uygulamalarıyla iletişim halinde olacak ve bunlardan ilki ChatGPT olacak. Tabi bu sizin tercihinize bağlı. Yani öncesinde size bunu soracak ve onayınızı alacak. Burada GPT 4o serisini kullanacaklarını da söylediler. Böylece OpenAI ile de bir işbirliği içerisinde olduklarını resmen duyurmuş oldular. Bu da bir yandan güvenlik ve mahremiyet kavramının bu kadar üzerinde duran şirketin ne kadar tutarlı davrandığıyla ilgili tartışmalara neden oldu. Örneğin Elon Musk şöyle bir tepki gösterdi:
“Apple, OpenAI’yi işletim sistemi düzeyinde entegre ederse, Apple cihazları şirketlerimde yasaklanacak. Bu kabul edilemez bir güvenlik ihlalidir.”
Apple ise bunun isteğe bağlı bir entegrasyon olduğunu belirtiyor ve sadece OpenAI modeline bağlı kalmayacaklarını söylüyor.
GENMOJİ İLE İSTEDİĞİN EMOJİYİ TASARLA
Bunun dışında yeni sürümde yapay zeka modeli inanılmaz görseller üretebiliyor. Burada Genmoji adını verdikleri altyapı devreye giriyor. Bu özellik birçok platformda kullanılabiliyor. El yazınızı düzeltebiliyor. Kötü yazdığınız bir metni daha okunaklı hale getirebiliyor. Bir yerden kopyaladığınız bir metni el yazınıyla yapıştırabiliyorsunuz.
Eğitim alanında da kullanılabilecek birçok yenilik bulunuyor. İpad’in kendine ait bir hesap makinesi olacak. Aynı zamanda yeni güncelleme ile birçok matematik işlemi el yazısıyla yazılabilecek. Sizin hesaplamalarınız değiştikçe işlemin sonucunu o kendi zekasıyla değiştirebilecek. Taslak metinleri görselleştirebilecek. Örneğin galeride çok eski zamanlardan kalan bir fotoğrafı betimlediğimizde o fotoğrafı bize çok kısa bir süre içerisinde bulabilecek.
İçinde kişiselleştirilmiş kelimesi geçen her şeyin güvenlik endişesi yaratması da zaten beklenen bir şeydi. Kişiselleştirilmiş deneyimler için bizim kişisel bilgilerimizi sunmamız gerekiyor. CahtGPT henüz 18 ay önce hayatımıza girdi fakat her yeni güncellemesinde dev şirketleri köklü değişimlere zorluyor. Apple’ın duyurduğu bu yenilikler sonbahardan itibaren uyumlu oldukları cihazlara güncelleme şeklinde sunacak. Uyumlu oldukları cihazlar derken sadece iPhone 15 Pro ve Pro Max ile M serisi işlemcili iPad’ler MacBook’lara sunacak.
Yani özetle bu yıl satın aldığınız yüksek segment bir iPhone telefon düşük işlevli hale gelebilir. Örneğin bir ay önce satın alınan iPhone 15 model telefon bu güncellemeden sonra diğer modellere nazaran düşük zekalı kalacak.