“Bu Altın İçin Sadece Bir Başlangıç!” Sırada Ne Var?
5 mins read

“Bu Altın İçin Sadece Bir Başlangıç!” Sırada Ne Var?

İsrail’in Hamas’a karşı savaşını sürdürmesiyle Orta Doğu’daki kaos Gazze’yle sınırlı kalmış gibi görünüyor. Bununla birlikte, fiyatların 2.000 dolarda takılıp kalmasıyla durağan jeopolitik ortam altın üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Bununla birlikte analistlere göre, son hamleleri muhtemelen parlak metal için sadece bir başlangıç.

Altının bir miktar ivme kaybetmesi şaşırtıcı değil

Ekim ayındaki performansı değerli metal için oldukça iyiydi. Buna rağmen, bazı yatırımcılar biraz hayal kırıklığına uğramış hissediyor. Bunda da muhtemelen altının mutlak anlamda zirve hedefine ulaşacak güce sahip olmaması rol oynuyor. Bu arada, Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, altın fiyatları haftayı 1.992 dolardan kapattı. Bu da 2020’deki tüm zamanların en yüksek seviyesinden yaklaşık %4 uzakta.

2.000 dolar altın için uzun vadeli önemli bir direnç noktasını temsil ediyor. Bu nedenle fiyatların konsolide olması ya da 2.100 dolara çıkması için biraz geri çekilmesi gerekecek. Bunu akılda tutarak, altının bir miktar ivme kaybetmesi şaşırtıcı değil. Belirli jeopolitik olaylar, altın için sürdürülebilir bir ivme sağlayamıyor. Güvenli liman talebiyle ilgili sorun, piyasanın olayların sürekli tırmanmasına ihtiyaç duyması. Gerginlikler yatıştığında ya da en azından tırmanmadığında, güvenli liman ihtiyacı azalmaya başlıyor.

Dünya Bankası: Altın fiyatları 2024’te %6 artacak!

Aynı zamanda, dünyada yaşanan olaylar çok değişken bir piyasa yaratıyor. Bu hafta Dünya Bankası, jeopolitik belirsizliğin etkisiyle altın fiyatlarının 2024 yılında %6 artacağını öngörüyor. Bu bağlamda analistler, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Orta Doğu’daki çatışma, küresel belirsizliğin artmasına yol açacaktır. Ayrıca, çatışmanın tırmanması halinde altın fiyatları üzerinde önemli etkileri olacaktır. Şu ana kadar ilk etki ılımlı olsa da, çatışmanın tırmanması bu belirsizliği daha da arttıracaktır. Bu da risk iştahının azalmasına, tüketici ve yatırımcı güveninin düşmesine yol açacaktır.

Yukarı doğru eğimli ve dalgalı altın fiyatları göreceğiz

Ancak altını etkileyen sadece Orta Doğu’da yaşananlar değil. Analistler, genel jeopolitik belirsizliğin yüksek kalmaya devam etmesi nedeniyle değerli metalin mevcut seviyelerde iyi desteklenmesini bekliyorlar. Analistlere göre, belirli olaylar piyasanın dikkatini çekecek. Ancak, daha sonra arka planda kaybolacak. Bununla birlikte, kaos ve dalgalanma yakın zamanda ortadan kalkmayacaktır. Piyasa analisti Neils Christensen, şu yorumu yapıyor:

On yıllardır süregelen küreselleşmenin çözülmesi, küresel dolarsızlaşma eğilimi, yeşil enerjiye geçiş ve kritik malzemelerin yerli kaynaklarının geliştirilmesi ihtiyacı dünyayı istikrarsızlaştırmaya ve jeopolitik belirsizliği körüklemeye devam ediyor. Bu ortamda, yukarı doğru eğimli bir trend çizgisinde dalgalı altın fiyatları beklemek mantıklı.

Jeopolitik olaylar altında kısa vadeli ivme yaratacak!

Jeopolitik belirsizliğe ek olarak, ABD tüketiminin ne kadar dirençli olduğu da dikkatleri çekiyor. Buna rağmen küresel ekonominin resesyona girme yolunda ilerlediğine dair korkular artıyor. Bu arada, beklenenden daha zayıf ekonomik veriler, sıkılaştırma eğilimini sürdürmeye devam etse bile muhtemelen Federal Reserve’in faiz oranlarını artırmayı bitirmesini sağlayacak. Christensen, ileriye baktığında altın için gördüklerini şu şekilde aktarıyor:

Diğer tarafta jeopolitik olaylar altında kısa vadeli ivme yaratacak. Bununla birlikte, Fed’in para politikasındaki nihai bir değişim, sürdürülebilir yüksek fiyatlar için daha büyük bir faktör olabilir. Fiyatlar son dört haftada yedi ayın en düşük seviyelerinden yaklaşık %9 yükseldi. Ancak, bunun büyük bir kısmı spekülatif pozisyonlamadaki değişimden kaynaklanıyor. Uzun vadeli yatırımcılar, altın destekli borsada işlem gören ürünlerdeki (ETF) varlıklarının Ekim ayı boyunca oldukça sabit kalması nedeniyle piyasadan uzak durmaya devam etti.

Uzun vadeli yatırımcılar altına girmekte tereddüt ediyor

Analistler, Fed’in sıkılaştırma eğilimini sürdürmesi nedeniyle uzun vadeli yatırımcıların altına girmekte tereddüt ettiğini belirtiyor. Analistler göre, daha yüksek faiz oranları hem ABD dolarını hem de tahvil getirilerini yükseltecek. Bu da altın için iki önemli ters rüzgar yaratacak. Piyasalar Fed’in bir sonraki hamlesini indirim olarak gördükçe, bu ters rüzgarlar azalmaya başladığında yatırımcıların altına geri dönmesi mümkün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir